Lokale Energiearmoedeaanpak

Voor Gemeenten

Energiearmoede zou in Nederland niet morgen bestaan. Steeds meer gemeenten, bedrijven en lokale initiatieven zetten zich in om energiearmoede te bestrijden. Omdat het hier gaat om kwetsbare huishoudens, is een lokale aanpak van belang. Door als gemeente samen te werken met lokale initiatieven, kan energiearmoede fundamenteler aangepakt worden. Lokale organisaties kennen een deel van de kwetsbare huishoudens al, komen daadwerkelijk achter de voordeur en bouwen een langdurige relatie op (éénmalig bezoek zal energie-armoede maar beperkt bestrijden). 

Voordeel werken met een lokaal initiatief?

Maatschappelijke stichtingen, coöperaties of bewonersverenigingen hebben geen winstoogmerk. Zij sturen op waardecreatie voor leden/ doelgroep en het gebied waar ze actief zijn. Volgens artikel 1.4 lid 2 van de aanbestedingswet moet een overheid bij het besteden van publieke middelen altijd zoveel mogelijk maatschappelijke waarde creëren. Bij samenwerking met een lokaal initiatief is bredere maatschappelijke waardecreatie verzekerd. 

Lokale initiatieven zijn per definitie geworteld in de omgeving. Om energiearmoede te bestrijden wil je mensen activeren om te verduurzamen. Dat vraagt vertrouwen en de bereidheid van bewoners om mee te doen. Onderzoek heeft veelvuldig aangetoond dat dit makkelijker gaat wanneer mensen vertrouwen hebben in de partij die ze benadert.  

Bij het inschakelen van lokale initiatieven blijft de kennis en kunde lokaal geborgd. Werknemers en vrijwilligers komen uit de regio en aan het eind van de opdracht blijft de kennis en expertise in de gemeente.  

Ten opzichte van een commerciële partij, heeft een lokaal initiatief een lange termijn belang in de regio.   

Wil je als gemeente meer weten van deze aanpak, en welke lokale organisaties gezamenlijk een energiearmoedeaanpak kunnen uitvoeren?

Neem vooral contact op via ons contact formulier en dan helpen we je graag verder.

Of mail ons op
info@lokaleenergiearmoedeaanpak.nl