Manifest lokale energiearmoedeaanpak

Energiebank Nederland – Energie Samen – FIXbrigade Nederland

Energiebank Nederland, Energie Samen en FIXbrigade Nederland hebben de handen ineengeslagen en werken samen aan een lokale energiearmoedeaanpak. De kern van deze aanpak is gericht op het activeren en ondersteunen van lokale initiatieven om samen met hun gemeente de aanpak energiearmoede uit te voeren. We werken samen op basis van onderstaande waarden en dragen deze uit. 


Daadwerkelijk bereiken van de doelgroep

Het algemene uitgangspunt is dat kwetsbare huishoudens zo goed mogelijk geholpen worden. De ervaring leert dat mensen in energiearmoede niet snel de deur opendoen. De responsratio op brieven van gemeente, e-mails of onaangekondigde bezoeken is laag. Terwijl in deze groep de hulp het hardst nodig is. Een lokaal initiatief werkt vanuit gewonnen vertrouwen van een lokale organisatie, versterkt door mond-tot-mond reclame van andere bewoners. Dat zorgt ervoor dat de deur voor het lokale initiatief eerder opengaat.

Creëren van een lokale coalitie (samenwerkingsverband) - community vorming

Lokale organisaties staan met de figuurlijke voeten in de klei en zijn goed geworteld in de lokale samenleving. Ze kennen de omgeving, weten welke uitdagingen er zijn en hebben het juiste netwerk en vertrouwen om die uitdagingen aan te gaan. Samenwerken met lokale partners is niet een vraag maar vanzelfsprekend essentieel. Denk hierbij aan energiecoöperaties, energiebanken, welzijnsorganisaties, voedselbanken, opleiders, sportverenigingen, religieuze instellingen, sleutelfiguren in de wijk, gemeente en woningcorporaties. 

Aangaan van lange termijn (structureel) relaties 

De doelgroep is niet voldoende geholpen met een éénmalig bezoek van een energiecoach of energiefixer. Er is meer begeleiding en coaching nodig om de doelgroep écht te helpen en daarom vinden er vaak meerdere bezoeken plaats. In onze aanpak kan de doelgroep op meerdere momenten beroep doen op onze ondersteuning, ook nadat de maatregelen zijn uitgevoerd. Indien nodig vindt er een warme overdracht plaats naar andere sociaal maatschappelijke professionals. Een samenwerkingsverband van lokale partijen borgt dat er lange termijn relaties gebouwd kunnen worden. Met de doelgroep, maar ook met gemeente en woningcorporaties.

Echt ondersteunen van mensen in energiearmoede

Veel bespaarinitiatieven gaan uit van een sterke mate van pro-activiteit van mensen. Bewoners moeten zelf in actie komen om gebruik te maken van een regeling en vaak ook zelf de installatie van bespaarmaatregelen thuis uitvoeren om de energierekening omlaag te brengen. Voor de doelgroep van kwetsbare huishoudens blijkt een combinatie van coaching en het voor hen/ met hen aanbrengen van materialen en het isoleren van huizen vele malen effectiever. Onze aanpak kent een intensieve ondersteuning en begeleiding waarin we tegelijkertijd werken we aan het vergroten van de zelfredzaamheid van de bewoners in de toekomst.


Integrale aanpak voor energiearmoede

Onze aanpak biedt in de basis energiecoaching, energiefixing en de mogelijkheid om private financiering aan te trekken als aanvulling op de publieke middelen. Indien gewenst zullen wij ook overige (lokale) organisaties aan onze aanpak verbinden zoals welzijnsorganisaties, schuldhulpverlening, opleiders van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt et cetera. Op deze manier ondersteunen wij lokale initiatieven bij het aanbieden van een integraal aanbod voor de aanpak energiearmoede. 

Goede samenwerking met de gemeente

De gemeente is vanuit haar regierol cruciaal voor de lokale samenwerking. De aanpak energiearmoede is altijd een uitvloeisel van de plannen en ambitie van een lokale initiatieven en het beleid, de ambitie en het budget van de gemeente. Onderdeel van de aanpak is het bouwen aan en onderhouden van een goede relatie met de gemeente. 

We ondersteunen initiatieven om tot passende plannen en coalities te komen om in samenwerking met de gemeente de doelgroep zo goed mogelijk te bereiken en te voorzien in hun behoeften. 

Sociaal maatschappelijk aanpak

Onze aanpak lokale energiearmoede is er één zonder winstoogmerk. Zo komt er zoveel mogelijk geld van de gealloceerde budgetten voor energiearmoede daadwerkelijk bij kwetsbare huishoudens terecht.