LEA helpt sociaal-maatschappelijke initiatieven en gemeenten bij bestrijding van energiearmoede
FIXbrigade Nederland, Energie Samen en Energiebank Nederland lanceren het programma 'Lokale Energiearmoedeaanpak' (LEA). Dit initiatief heeft als doel om samen met lokale sociaal-maatschappelijke initiatieven en gemeenten energiearmoede in Nederland aan te pakken. Heeft uw gemeente behoefte aan ondersteuning bij het neerzetten van een sociaal verankerde aanpak bij de bestrijding van energiearmoede? Neem contact op!
Met meer dan 1,2 miljoen huishoudens die moeite hebben om de energierekening te betalen, is de urgentie van gecoördineerde actie groot. Het probleem van energiearmoede gaat verder dan financiële zorgen en raakt ook kwesties zoals koude woningen, verslechterde gezondheid en sociale isolatie.
Het programma richt zich op het ondersteunen, versterken en opzetten van lokale initiatieven die zich inzetten voor het helpen van huishoudens bij het besparen op energie en het verduurzamen van hun woning.
Gemeentes hebben de doelgroep vaak al goed in beeld. Ook zijn er vaak al diverse programma’s om ondersteuning te bieden bij energiearmoede, bijvoorbeeld via energiecoaches of energiefixers. Niet altijd weten deze programma’s de doelgroep, die het meest getroffen wordt, te bereiken en structureel te helpen. Daarvoor is samenwerking nodig. "Om echt verschil te maken is zowel een vangnet voor de (vaak) vrijwillige coaches en fixers, een goede doorverwijzing naar andere (sociale) voorzieningen en een focus op het (weer) verbinden van inwoners aan het sociale weefsel in de wijk cruciaal”, zegt regionale coördinator Marije Ruysch-Koster.
Het doel is om op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland een goed verankerde coachings- en fixingsaanpak te realiseren, waarmee bewoners echt geholpen zijn, ook voor de langere termijn. Naast vrijwilligers worden ook mensen betrokken waar de arbeidsmarkt een afstand toe heeft. Via een leer/werk-traject krijgen ze een training, kunnen ze aan de slag als energiefixer en ontvangen ze een praktijkverklaring. Hiervan zijn voorbeelden bekend uit Amsterdam, Groningen, Zutphen en de regio Rivierenland.
De drie organisaties zijn ervan overtuigd dat een sociaal-maatschappelijke aanpak de meest effectieve manier is om energiearmoede aan te pakken. Lokale initiatieven hebben unieke voordelen, waaronder het feit dat ze de doelgroep daadwerkelijk bereiken en helpen. Een lokaal initiatief werkt vanuit vertrouwen en mond-tot-mondreclame.
De kracht van de aanpak is dat lokale organisaties bekend zijn met de omgeving en het juiste netwerk, kennis en vertrouwen hebben om uitdagingen aan te gaan, samen met andere organisaties en de gemeente. Bovendien dragen deze initiatieven bij aan de opbouw van een sociaal fundament om de gemeenschap ook op lange termijn echt te helpen.
Het programma 'Lokale Energiearmoedeaanpak' wordt mogelijk gemaakt door subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Wilt u als gemeente ook hulp bij de versterking of opzet van de sociaal-maatschappelijke aanpak in uw gemeente? Of wilt u meer informatie over het programma? Dan kunt u meer informatie vinden op lokaleenergiearmoedeaanpak.nl of contact opnemen via info@lokaleenergiearmoedeaanpak.nl.
FIXbrigade Nederland ondersteunt gemeenten en lokale partijen kosteloos in het opzetten van een lokale FIXbrigade. Denk bijvoorbeeld aan stakeholder management, het werven van personeel, het opleiden en bijscholen van leermeesters, communicatie, de inkoop van materiaal en gereedschap en het borgen en verbeteren van kwaliteit.
Energie Samen
Energie Samen vertegenwoordigt als koepel en belangenorganisatie alle energiecoöperaties en collectieve energie-initiatieven in Nederland. Want onze energievoorziening wordt beter, eerlijker en duurzamer als burgers er meer zeggenschap over hebben en eraan mee kunnen doen! Energie Samen ondersteunt duurzame energie-initiatieven van burgers en lokale ondernemers met belangenbehartiging, diensten en kennis..
Energiebank helpt gemeenten en lokale initiatiefnemers bij het opzetten van nieuwe, lokaal verankerde, Energiebanken. Vanuit deze Energiebanken komen (veelal) vrijwillige energiecoaches bij kwetsbare huishoudens thuis. Ze helpen hen met het verlagen van de energierekening door middel van het coachen op gedrag en het aanbrengen van kleine energiebesparende middelen.